Hvad er høj promille?: Den store promilleguide

Hvad er høj promille?: Den store promilleguide

Det kan være svært selv at vurdere, hvornår man har en høj promille.  Der er mange faktorer, der spiller ind i hvordan alkoholindtaget kan måles i blodet. En aften i byen eller julefrokosten kan ende galt, hvis du ikke holder løbende øje med, at din promille ikke er alt for høj. Det kan desuden være svært selv at fastslå din alkoholpromille ud fra, hvor meget man har drukket, da alkohol rammer forskelligt fra person til person. 

Din promille må ikke overstige 0,5 promille, hvis du vil sætte dig lovligt bag bilrattet. Men hvornår er promillen over 0,5? Og hvad er en høj promille? I dette indlæg, kan du få besvaret disse spørgsmål og lidt om promilleberegning og måling af alkoholindtag. 

Hvad betyder promille, & hvad er en høj promille?

Promillen er en værdi, der fortæller hvor meget alkohol, der er i dit blod. Mængden af alkohol sammenholdt med tiden for indtaget er afgørende. Des mere alkohol og des kortere tid, jo højere bliver alkoholpromillen i dit blod. 

Promillen er sjældent over fire - og hvis den er, så kan det være fatalt. En promille betyder, at der er ca. en gram alkohol pr. liter blod i din krop. 

Sådan påvirker alkoholpromillen din krop

Vi ved at en promille over 0,5, gør dig uegnet til at køre bil ifølge dansk lovgivning. Men hvordan påvirker de forskellige promilleværdier dig og dit selskab, og hvad skal du være særligt opmærksom på? Læs mere herunder.

  • 0,2 ‰ - Allerede ved en promille på 0,2 ‰ begynder din krop at reagere på alkohol. Du begynder at kunne mærke, at din krop sitrer eller snurrer. Dine øjne  får sværere ved at vænne sig til overgangen fra lyst til mørkt. 
  • 0,5 ‰ - Når promillen måler 0,5 ‰, så må du ikke længere sætte dig lovligt bag rattet. Og det er der en grund til. Det bliver nemlig sværere for dig både at opfatte, hvad der sker omkring dig samt at reagere på det. Desuden indsnævres din synsvinkel. Allerede her er risikoen for trafikkulykker fordoblet.
  • 0,8 ‰ - Ved denne promilleværdi, begynder din reaktionstid at blive langsommere. Du bliver du også lidt mere modig. Det er her, du måske begynder at blive varm på idéen om at synge karaoke!
  • 1,0 ‰ - Det er nu, at du begynder at snøvle, når du taler. Og du begynder at få en usikker gang og kan snuble over småting. Måske endda dine egne ben. 
  • 1,5 - Nu begynder du at have svært ved balancen og koncentrationen. 
  • Mellem 2-3 - Når din promille når op på 2 eller derover, begynder din krop at fortælle dig, at du skal tage en slapper. Din selvkontrol er næsten ikke eksisterende, du bliver meget træt, og kan have svært ved at holde styr på blærefunktionen. 
  • Når promillen er over 3 , kan det være meget farligt for dig. Her kan du risikere at komme i en komatøs tilstand, og du kan have svært ved at få vejret. 

Udover at det ikke er forsvarligt, at sætte sig bag rattet, hvis promillen er for høj, så er cyklen heller ikke det bedste alternativ. Det skyldes at din grovmotoriske færdigheder bliver svækket af alkoholindtagelse - du kan falde og slå dig eller udsætte andre cyklister eller gående for fare. 

Promille er forskellig fra mænd til kvinder

Da alkohol binder sig til vandet i kroppens væv, er der forskel på hvordan mænd og kvinder mærker til alkohol, og hvordan det måles i blodet. Da mænd har mere vand i kroppen og en mindre fedtprocent end kvinder, så kan alkoholkoncentrationen hurtigt blive højere hos kvinder end mænd - også selvom de drikker den samme mængde alkohol. Det skyldes at alkoholen fordeler sig i 70% af mandens kropsvægt - og 60% hos kvinden. 

Grunden til at kvinder får en højere promille ved alkoholindtagelse end mænd, skyldes også at mænds maver indeholder flere enzymer, der hjælper med at nedbryde alkoholen.

Forskellen blandt mænd og kvinder kommer også til udtryk i Sundhedsstyrelsens anbefalinger til ugentlig alkoholindtag mellem mænd og kvinder, hvis du vil undgå at få et sygdomsforløb forårsaget af alkoholindtagelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 14 genstande om ugen, hvis man er kvinde. Og 21 genstande om ugen, hvis man er mand. 

Alkoholkoncentrationen kan også variere baseret på kropsvægt og den mængde mad, som du har fortæret inden alkoholindtagelsen. Alkohol på tom mave fordeler sig nemlig langt hurtigere i blodet. I det tilfælde, kan du opnå maksimal effekt af alkoholen allerede efter 15-30 minutter. På fuld mave kan det tage op til 90 minutter, før virkningen af alkohol indtræffer.

Hvad er en genstand, & hvor mange genstande er der i en flaske vin? 

Man måler en genstand til at indeholde 12 g rent alkohol. Det svarer til en almindelig flaskeøl på 4,5 % alkohol eller et glas vin på 12 cl mellem 12-15 % alkohol. Hvis man gerne være på den helt sikre side, anbefales det, at man maksimalt drikker én genstand, hvis man skal køre hjem. 

Ifølge Rådet For Sikker Trafik, så svarer én genstand også til:

  •  4 cl spiritus
  • 16-26 cl stærk øl 
  • 33 cl almindelig øl
  • 8 cl hedvin

En flaske vin på 75 cl indeholder ca. 6 genstande. Og en flaske spiritus, såsom vodka på 70 cl indeholder helt op til 18-20 genstande. 

Hvor hurtigt forbrændes en genstand?

Det er leveren, der forbrænder alkohollen i din krop. Helt op til 95 % af den alkohol som du indtager, bliver forbrændt af leveren. Resten udskilles gennem urin eller sved. Som tommelfingerregel siger man, at leveren cirka forbrænder 1 g alkohol pr. 10 kg kropsvægt.  

Forbrændingen i leveren foregår som en konstant, der hverken kan sænkes eller gøres hurtigere. Der er altså ikke noget, du kan gøre for at fremme forbrændingsprocessen - heller ikke kaffe eller et koldt bad.   Du kan læse meget mere her om, hvor hurtigt man forbrænder en genstand, og hvor hurtigt alkohol forlader kroppen i blogindlægget her. 

Hold nemt og sikkert styr på promillen

Da der er stor forskel på, hvornår på dagen du drikker (efter måltid, eller på tom mave), din vægt og fedtprocent. Derfor kan det også være svært at holde øje med din promille udelukkende baseret på hvor mange genstande, som du har drukket, og hvor lang tid det er gået siden indtaget. 

Hos nogen personer kan en genstand også være nok til at få en midlertidig promille, der er over 0,5. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at din alkoholpromille også stadig kan stige op til 90 minutter efter, at du har taget den sidste tår.


Som udgangspunkt, bruger man nedenstående formel til at udregne alkoholpromillen:

Hos kvinder = antal genstande x 12 / kropsvægt x 0,55 = promillen
Hos mænd = antal genstande x 12 / kropsvægt x 0,68 = promillen 

Her ganger man altså antal genstande med 12 (som er så mange g alkohol en genstand indeholder) og deler det med din kropsvægt x din væskeansamling (0,68 for mænd, 0,55 for kvinder)

Formlen til udregning af promille skal dog kun forstås vejledende. For at være helt på den sikre side, er det en god idé at købe et alkometer. Alkometret giver dig nemlig et nøjagtig peg på, hvor høj din promille er. Og om den er under 0,5‰ eller helst mindre, så du er sikker på at overholde loven, hvis du skal ud og køre. 

Husk at det også kan være at alkoholkoncentrationen i dit blod stadig er for høj dagen efter en våd aften, selvom du føler dig ædru - her kan alkometeret især være din ven. Gå på opdagelse Alkotests brede sortiment af alkometre her.